Wat is de KIQT+?
Hoewel er steeds meer bekendheid komt over deze IQ-test, merken we in de praktijk dat er nog veel vragen over de KIQT+ zijn. Hierbij horen we vaak terug van scholen dat de KIQT+ ‘makkelijk’ hoog zou scoren. Dat de KIQT+ hoger uitvalt dan de WISC-V bij sommige kinderen, heeft er mee te maken dat deze test speciaal ontwikkeld is voor begaafde en/of hoogbegaafde kinderen, juist om dat zij niet altijd tot hun recht komen op andere IQ-testen. Hieronder leggen we graag uit waarom deze test zo geschikt is en de uitslag juist een realistisch beeld laat zien.
Hoogbegaafdheid
De KIQT+ houdt rekening met verschillende aspecten van hoogbegaafdheid. De normering is aangepast op hoge IQ’s. Waar andere IQ-testen uitgaan van gemiddelde IQ’s, waarbij 2 à 3 van de 100 personen boven de 130 scoren, is de KIQT+ genormeerd vanaf een score van 105. Hierdoor is er meer zekerheid over hogere scores. Daarnaast is er nauwelijks een plafond-effect. Dit betekent dat er weinig kinderen zijn die de maximale score behalen. Bij een maximale score is het onduidelijk of iemand zijn of haar maximale capaciteiten heeft kunnen laten zien. De normering loopt tot en met een IQ van 175, waardoor slechts 1 op de 65.000 kinderen het plafond zullen behalen. Dit geeft interessante observaties, omdat bijna ieder kind in de test tegen zijn of haar grens aan loopt. Het is interessant om te zien wat dit doet met strategieën, motivatie en spanning. Vanwege het sterke creatieve denkvermogen van hoogbegaafde kinderen kunnen zij vaak meerdere antwoorden goed uitleggen. Daarnaast kunnen zij bij open vragen regelmatig te moeilijk denken, omdat ze niet kunnen bedenken dat het antwoord zo makkelijk zou kunnen zijn. De KIQT+ vermijdt ambiguïteit, waardoor er altijd heel duidelijk maar één antwoord goed is. Daarnaast maakt de KIQT+ geen gebruik van open vragen. Bij hoogbegaafde kinderen wordt er regelmatig gezien dat zij slordigheidsfouten kunnen maken bij makkelijkere vragen. De KIQT+ houdt hier rekening mee in hun scoringssysteem.
Faalangst
Het feit dat de KIQT+ geen open vragen heeft is tevens een groot voordeel voor faalangstige kinderen, waarbij ze passief een antwoord kunnen geven door aan te wijzen. Daarnaast bestaat er nauwelijks tijdsdruk bij de KIQT+. We zien vaak bij faalangstige kinderen dat tijdsdruk veel spanning kan geven, waardoor ze niet meer rustig kunnen nadenken en niet kunnen laten zien wat ze kunnen. Op onze praktijk zien we veel kinderen met faalangst, waarbij wij ze vaak door de test heen kunnen coachen. Het ontbreken van tijdsdruk is hier echter heel helpend bij.
Geen verbale items
In de KIQT+ zitten geen verbale items. Hier is bewust voor gekozen. De score op verbale items heeft te maken met aanleg en de omgeving van een kind. Verbale vaardigheden zijn meer onder invloed van ontwikkelingsstoornissen, opleidingsniveau ouders en een migratieachtergrond. Door de verbale items weg te laten wordt voorkomen dat kinderen onderschat worden. De verbale items geven een schatting naar de hoeveelheid kennis die een kind uit zijn omgeving heeft opgedaan, zoals woordenschat. Dit kan interessant zijn om te weten, maar is een mindere inschatting voor de algehele intelligentie dan het abstracte redeneervermogen. Werkgeheugen en Verwerkingssnelheid zijn tevens vaardigheden die niet worden gemeten bij de KIQT+. Deze vaardigheden voorspellen nog minder de totale intelligentie en zijn eigenlijk vaardigheden die iemand nodig heeft om op een bepaald niveau te functioneren. Deze vaardigheden hoeven echter niet van hetzelfde niveau te zijn. In de handleiding van de WISC-V wordt bijvoorbeeld ook benoemd dat de scores op werkgeheugen en verwerkingssnelheid bij hoogbegaafde kinderen vaak niet net zo hoog zijn als de scores op de hoger-orde cognitieve vaardigheden.
Ongezien
Natuurlijk blijft ook de KIQT+ altijd een momentopname. Ondanks dat we hier op de praktijk getraind zijn in het testen van faalangstige en gevoelige kinderen, komt het soms voor dat een kind ook dan niet kan laten zien wat het kan. Onderpresteren op een IQ-test komt dus voor: Meer info
Overpresteren op een IQ-test kan echter niet. Hier ontstaat soms verwarring over op school, omdat een kind dit niet direct in schoolresultaten laat zien. Uit onderzoek is echter gebleken dat zelfs als alle factoren meezitten (jongen, hoge SES, geboren in januari, geen migratieachtergrond en Nederlandse taal) 40% van de hoogbegaafde kinderen binnen het onderwijs zelf niet worden gezien. Ben je een hoogbegaafd meisje met een niet-westerse achtergrond, spreek je de Nederlandse taal nog niet goed en groei je op in een kansarme omgeving? Dan is de kans zelfs maar 15% dat je hoogbegaafdheid gesignaleerd wordt. Over het algemeen worden meer dan de helft van de hoogbegaafden binnen het onderwijs niet gesignaleerd en niet gezien. De KIQT+ kan dus juist ook als instrument worden gezien om deze kinderen wel te kunnen signaleren. Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden: https://scaliq.com/ongezien-factsheet/.
Voor meer informatie en verdieping over de KIQT+, verwijzen we naar een white-paper en artikel van SCALIQ zelf: