Onderzoek naar hoogbegaafdheid

Ben ik hoogbegaafd? Wij krijgen zeer regelmatig deze vraag van ouders van hoogbegaafde kinderen. Omdat we weten dat er een erfelijk component in intelligentie zit is de kans groot dat er sprake is van hoogbegaafdheid en in bepaalde gevallen ook echt de moeite waard om te onderzoeken. Het feit dat je nu op zoek bent naar deze informatie, geeft aan dat er voor jou blijkbaar ook redenen zijn om dit na te gaan. Op deze redenen komen we later terug. Allereerst willen we je adviseren om onderstaand lijstje te lezen. Dit zijn kenmerken van hoogbegaafdheid die in volwassenen terug te zien zijn. Op internet kun je heel veel van dit soort lijstjes vinden, maar de belangrijkste vraag is: herken je jezelf erin?

 

Kenmerken hoogbegaafdheid bij volwassenen

  • Ik erger me snel aan anderen; het duurt vaak zo lang voor een ander iets begrijpt. Ik voer taken liever alleen uit omdat het dan een stuk sneller gaat.
  • Mijn hoofd kan ontploffen van de ideeën; ook ben ik bijzonder goed in piekeren of kan ik mijn hoofd nooit “uit” zetten.
  • Ik ben een gevoelig mens. Ik voel anderen feilloos aan (vooral de non-verbale communicatie brengt mij soms in de war). Ik heb makkelijk last van harde geluiden / fel licht / knellende kleding. Ik geef de voorkeur aan een rustige omgeving of ben juist zeer energiek in mijn gedrag of praten.
  • Ik heb een hekel aan onrechtvaardigheid en kan zelfs misselijk worden als ik onrecht zie. Ik strijd ervoor om mijn gelijk te krijgen als ik zeker weet dat het recht aan mijn kant staat.
  • Ik ben niet perfect, maar zou wel héél graag alles perfect willen doen. Dat kan betekenen dat mijn lat altijd te hoog ligt, maar het kan ook juist zijn dat ik bepaalde taken niet aanneem omdat ik niet zeker weet of ik die wel perfect uit kan voeren.

Kun je bij meerdere kenmerken volmondig ‘ja’ zeggen? Dan is het goed om verder te lezen en na te gaan of je er iets mee wil doen of niet.

Redenen voor diagnostiek

Er zijn allerlei redenen om iets met je vermoedens te doen. De belangrijkste reden om het NIET te doen, is om je door een IQ-test ‘beter’ te voelen. Want enkel een diagnose is onvoldoende om je beter te voelen. Mocht je niet lekker in je vel zitten, dan is het raadzaam om na het onderzoek juist een stuk extra begeleiding te krijgen waardoor je je écht beter gaat voelen.

Redenen om WEL iets met je vermoedens te doen:

  • Omdat je een negatief zelfbeeld hebt en dat wil verbeteren.
  • Omdat je denkt dat je aan het onderpresteren bent op je werk.
  • Omdat je vastloopt in je werk en op zoek bent naar een beter passende uitdaging.
  • Omdat je behoefte hebt aan sociale contacten die beter bij jouw karakter passen.
  • Omdat je onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden wil verwerken en toekomstgericht bezig wil zijn.

Zit hier een reden tussen waar jij al vaker bij stil hebt gestaan? Dan ben je weer een stapje verder en gaan we op weg naar de volgende vraag.

 

Hoe kan ik mezelf op hoogbegaafdheid laten testen?

Een IQ-test kun je in principe bij elke psycholoog of opgeleide tester af laten nemen. Echter, net zoals er bij kinderen grote verschillen in kennis en kunde ten aanzien van hoogbegaafdheid zijn, bestaan deze ook bij volwassenen.

 

In onze praktijk wordt een IQ-test afgenomen onder optimale omstandigheden, rekening houdend met de karaktereigenschappen van hoogbegaafden. Waar kinderen namelijk makkelijk last hebben van bijvoorbeeld faalangst, zien we dit bij volwassenen nóg sterker terug. Je hebt dan ook altijd ten minste één kennismakingsafspraak vóórdat de IQ-test afgenomen wordt. De test wordt in alle rust afgenomen en er bestaat voldoende mogelijkheid om controle uit te oefenen op de momenten dat je vastloopt. Ons doel is om bij elke volwassene het juiste IQ vast te stellen en niet om zo veel mogelijk IQ-testen af te nemen… Tijd, rust en ruimte zijn de sleutelwoorden voor een juiste testafname.

 

Daarnaast baseren we onze diagnose ‘hoogbegaafdheid’ nooit enkel op een IQ-test, maar brengen we ook de persoonskenmerken in kaart door middel van vragenlijsten, testmaterialen en observaties. Daarmee kunnen we de hoogbegaafdheid écht vaststellen en niet alleen een IQ-getal geven.