‘Een psychologisch-energetische visie op behandeling van emotionele en somatische klachten.’
Bij behandeling van psychische klachten bij hoogbegaafden zien we dat lichaamsgerichte therapie (of energetische therapie) een waardevolle aanvulling kan zijn op de behandelresultaten. Binnen deze therapievorm wordt, anders dan bij cognitieve therapie, voornamelijk aandacht gegeven aan de verbinding tussen hart, hoofd en lichaam. Hieronder leggen we uit waarom de resultaten specifiek bij hoogbegaafden zo goed zijn, wat de achtergrond is van de therapie en op welke wijze de therapie in de praktijk wordt ingezet.
Resultaten bij hoogbegaafden
Om uit te leggen waarom lichaamsgerichte en energetische therapie bij hoogbegaafden zo goed werkt, moeten we terug naar de basis van hoogbegaafdheid. Een groot intellectueel vermogen zorgt er namelijk voor dat nieuwe informatie sterk geanalyseerd en daarmee cognitief benaderd wordt. Ook laten hoogbegaafden een sterke beleving van emoties zien vanuit de emotionele intensiteit, waardoor het afsnijden van het contact met het lichaam en het hart een fijne, maar onhandige oplossing is om de ervaren emoties te verminderen. Het groot denkvermogen kan tijdens een therapeutische sessie de dieperliggende, hevige emoties onbewust tegenhouden, waardoor er met de cognitieve therapie aan de oppervlakte werk verzet wordt, maar de diepere emotionele laag niet bereikt wordt. Heftige gebeurtenissen en ingesleten patronen uit het verleden kunnen als energetische blokkade in het lichaam vastgezet zijn en daarmee psychische klachten in stand houden. De kans is aanwezig dat de eerdere klachten makkelijker terugkomen en opnieuw behandeling geïndiceerd wordt. Door de cognitieve aanpak te vermijden en je puur op de verbinding tussen hart, hoofd en lichaam te richten kan behandeling op een diepere laag plaatsvinden.
De achtergrond van lichaamsgerichte en energetische therapie
Onze lichamen zijn opgebouwd uit moleculen; die vormen samen het (cel)weefsel van onze botten, organen, huid, enz. Naast deze stoffelijke materie hebben we ook een energetisch lichaam. Dit is ‘fijner’ van stof (voor de meeste mensen niet zichtbaar) en hierin is de verbinding tussen hart, hoofd en lichaam gesitueerd. Het is al jaren bekend dat het lichaam zeer complexe elektromagnetische (energetische) velden genereert en dat deze natuurlijke velden van het lichaam een grote rol spelen in alle aspecten van gezondheid, ziekte en genezing. Gebruikmakend van deze kennis kunnen we de energetische velden van de cellulaire energie beïnvloeden (kwantumfysica) en dus therapeutische interventies toepassen. Een conclusie uit wetenschappelijk onderzoek is dat “Volgens de informatie die momenteel beschikbaar is, is energetische behandeling een veilige en zachte aanvullende therapie die het parasympatische zenuwstelsel activeert om lichaam en geest te genezen”. Deze activatie van het parasympatische zenuwstelsel kan ervaren stress en het ontbreken van een gevoel van veiligheid reduceren. De polyvagaal theorie, opgesteld door de Amerikaanse neurowetenschapper Stephen Porges, beschrijft drie niveaus waarop je kan reageren wanneer je stress ervaart of je veiligheid onder druk staat. Het gaat hier om vluchten, vechten of bevriezen. In deze situaties ben je niet meer in staat om sociale verbinding te zoeken of onder woorden te brengen wat je emoties zijn. Terugkeren naar een staat van veiligheid en het tot rust laten komen van het zenuwstelsel is in die gevallen vaak erg lastig waardoor je in een actiestand blijft. Zodra je je veilig voelt, ben je in staat om je te openen en de emoties te verwoorden. Om deze basisveiligheid te ervaren is het nodig dat je het gevoel hebt dat je er mag zijn, dat je al goed bent zoals je op dit moment bent en dat het niet nodig is om hard te werken, hoge resultaten te behalen of je aan te passen aan bepaalde situaties of mensen. Wat je voelt, mag herkend worden en dat is al oké, er is geen goed of fout aan wat je voelt: het vertelt je iets waar je iets mee kan doen. Je lichaam is in staat om dat goed aan te geven; je hoeft het alleen maar te herkennen en ernaar te luisteren. Een psychologisch, energetische interventie kan een positief effect hebben op de verbinding tussen hart, hoofd en lichaam. Onderzoek naar energetische interventies staat nog in de kinderschoenen, maar de resultaten geven een voorzichtige positieve kijk op de werking ervan.
Voor zeer intuïtieve cliënten: We werken op basis van chakra’s, aura-lagen, pre- en perinataal trauma, maskers en verdedigingsstructuren. Indien je het fijn vindt, kunnen we verdiepend werken op zielslagen, healing en reading.
Hoe gaat het in de praktijk
Allereerst start je met een intakegesprek van circa 90 minuten, waarbij je ontwikkeling van conceptie tot in de puberteit besproken wordt. Op energetisch niveau wordt nagegaan waar in het lichaam blokkades zitten, waarna de trauma’s en ingesleten patronen in kaart worden gebracht. Tijdens de volgende afspraak worden de bevindingen uitgelegd en wordt in samenspraak richting gegeven aan de behandeling. We bepalen welke werkvormen het meest passend zijn en hoe vaak een behandeling ongeveer nodig zal zijn. Mocht een werkvorm niet goed voelen, dan zal deze ook niet ingezet worden; lichaamsgerichte en energetische therapie moet veilig en vertrouwd voelen om effect te kunnen hebben. Jouw grenzen worden hier ten alle tijden in gerespecteerd. Mogelijk moet wel het te behalen resultaat worden aangepast als een van de werkvormen wordt uitgesloten.
Vervolgbehandeling kan uit (gecombineerde) werkvormen bestaan:
- Psychologische gesprekken waarbij tevens contact met het lichaam wordt gemaakt
- Lichaamsgerichte oefeningen om gedragspatronen te doorbreken
- Traumabehandelingen om de oude pijn op lichaamsniveau te verminderen
- Energetische behandeling om lichaamsblokkades op te heffen
Psychologische gesprekken worden gevoerd vanuit een reguliere behandelkamer. Tijdens deze gesprekken wordt op momenten waarop emoties vrijkomen gevraagd om contact te maken met je lichaam en bepaalde sensaties te voelen, waarna we ingaan op deze fysieke sensaties. Lichaamsgerichte oefeningen en traumabehandeling worden in een veilige ruimte met rustige muziek op de achtergrond gedaan. Deze muziek is helpend om meer in het hier en nu te komen en vanuit een diepe laag contact te maken. De behandelingen vinden hoofdzakelijk op de grond plaats; makkelijke kleding en schone sokken hierbij zijn wenselijk. De specifieke energetische behandeling vindt plaats op een behandeltafel, waarbij enkel de schoenen uit hoeven. Voorafgaand aan deze behandelvorm bereidt de therapeut zich voor op het lichaamsgerichte werk, zodat zij goed in contact met jouw essentie kan komen. Met gebruik van de handen wordt op of boven verschillende plekken van het lichaam energetisch gewerkt. Hierbij wordt altijd toestemming aan je gevraagd, zodat je geen onverwachte of ongewenste aanrakingen zal ervaren. Bijna alle mensen ervaren een behandeling als rustgevend. Ze voelen de warmte, kou of een lichte tinteling, sommige mensen voelen niets maar ervaren wel de uitwerking. De sessies zelf duren ongeveer een uur.
Tot slot
Lichaamsgerichte en energetische therapie staat nog in de kinderschoenen wanneer je het afzet tegen cognitieve, psychologische gesprekken; de resultaten lijken echter zeer veelbelovend en onze ervaringen bij hoogbegaafden met bijvoorbeeld trauma, paniekstoornissen of hechtingsproblemen geven veel hoop voor de toekomst. We nodigen je dan ook uit om nieuwsgierig te onderzoeken of deze vorm van therapie mogelijk meer effect zal hebben dan reguliere cognitieve therapie.
McManus, D. E. (2017). Reiki is better than placebo and has broad potential as a complementary health therapy. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine, 22(4), 1051-1057.
Song, L. Z., Schwartz, G. E., & Russek, L. G. (1998). Heart-focused attention and heart-brain synchronization: energetic and physiological mechanisms. Alternative therapies in health and medicine, 4(5), 44-52.
Thrane, S., & Cohen, S. M. (2014). Effect of Reiki therapy on pain and anxiety in adults: an in-depth literature review of randomized trials with effect size calculations. Pain Management Nursing, 15(4), 897-908.