14/06/2017

Executief functioneren, wat is dat?

executief functioneren

Executief functioneren, wat is dat?

Executief functioneren is het doelgericht kunnen uitvoeren van taken en alles wat er nodig is om dat te doen. Om executief te kunnen functioneren heb je executieve functies nodig.

Executieve functies zijn gedragingen,die een kind een doel laten stellen en dat doel ook laten bereiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

– Kan je je spullengeordend houden?

– Ben je in staat om een planning te maken en je daaraan te houden?

– Heb je overzicht over je huiswerk?

– Kan je, als je vastloopt bij een taak, een andere oplossing bedenken ofblokkeer je dan?

– Ben je in staat om jegoed te concentreren op een einddoel?

– Kan je snel starten met een opgegeven opdracht?

– Houd je je reactie goed in tot er een passend moment komt waarop je de reactie wel kunt geven?

Onderzoek naar executief functioneren

De landelijke basis voor het specifieke onderzoek naar het executief functioneren bij hoogbegaafde kinderen is gelegd door Yvonne Buijsen-Duran, de oprichtster van Praktijk Hoogbegaafd. Met haar boek Talent-Vaardig heeft zij een methode gemaakt die reeds door het hele land gebruikt wordt en haar diensten dan ook uitgebreid heeft bewezen.

Binnen de praktijk doen we dan ook onderzoek met deze methode, waarbij we nagaan of een zwakke kant van invloed is op de hoogbegaafdheid. Het verslag omvat niet alleen een conclusie, maar vooral advies over wat je het beste kunt doen om deze kant te versterken.

Executief functioneren kun je trainen

Bij hoogbegaafde kinderen zie je nogal eens dat ze moeite hebben met bepaalde executieve functies. Gelukkig kun je deze functies en het functioneren ervan trainen. Meer hierover lees je in het boek Talent-Vaardig maar we hebben alvast 5 tips in een blog op een rijtje gezet. Wil je meer weten over executief functioneren of executieve functies, nee, dan gerust contact met ons op.